GUNTAMATIC faelgázosító kazánok

Tiszta, praktikus, hatékony tüzelés

bmk

Hatékony, sokoldalú berendezések

Fahasábok tüzelése faelgázosító kazánban

A faelgázosító kazán – a többi fatüzelésű kazántól eltérően – nem csak a fa elégetéséből nyeri ki a hőenergiát, hanem az égetés során keletkezett füst gázainak elégetéséből is, aminek következtében az energiahatékonyság lényegesen magasabb, alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás és kevesebb tüzelőanyagot kell felhasználni.

A két részből álló égéstér felső felében történik a fa égése a huzat szabályozásával teljesen szabályozott körülmények között. A kazán automatikája a fűtővíz hőfokától függően mechanikus huzatszabályozással és ventilátoros levegőbefújással folyamatosan azt az optimális levegőmennyiséget biztosítja az égéshez, amely során jól éghető gázokat tartalmazó füstgáz (hidrogén, széndioxid, szénmonoxid, szénhidrogének) keletkezik, vagyis megtörténik a faelgázosítás. A hőtermelés második fázisában, a faelgázosító kazán égéstérének felső felében a keletkező füst, egy kerámiatesten (katalizátoron) keresztül jut a kazán alsó terébe, ahol igen magas hőmérsékleten (1000-1200 oC) minden elég, ami még éghető a füstben. Ez a megoldás 90% fölé emeli a kazán energetikai hatásfokát, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez, jóval kisebb levegőszennyezés történik és a salak valamint hamu mennyisége is lényegesen kevesebb.

A kazán gyors melegedése és az igen magas hőmérséklet miatt biztonsági okokból szükséges a kazántest visszahűtése. Egy mechanikus szelep hideg vizet enged a kazán hőcserélőjében kialakított járatra, amitől alacsonyabb lesz a kazán belső hőmérséklete. Ez a védelem szolgál arra is, hogy áramszünet esetén ne keletkezhessen kár a fűtési rendszerben és a kazánban.

Indirekt tároló beépítésével megoldható a használatimelegvíz-ellátás is.

A faelgázosító kazánokban bármilyen száraz fa felhasználható. Az égetés hatékonyságát és hosszát nagymértékben befolyásolhatja a fahasábok mérete valamint nedvességtartalma. A tüzelőanyagok méretétől és felületétől is függ ugyanis a felszabaduló gáz mennyisége és minősége. Minél nagyobb a tüzelőanyag felülete, annál nagyobb gázmennyiség szabadul fel. A kemény fafajták gázosodnak el a leglassabban; így ezekkel lehet a leghosszabb időtartamú égést elérni, a puha fákat célszerű elkerülni. A tüzelésre szánt fa optimális nedvességtartalma 15-20 százalék (ezt nevezzük száraz fának), ha ennél magasabb, akkor a hő egy része a víz elpárologtatása során elveszik, vagyis kevesebb hőt termel a kazánunk. A szabályozott égésnek köszönhetően a faelgázosító kazán méretétől, az adagolható fa mennyiségétől függően az égés akár 4-5 óráig is eltarthat folyamatos hőtermelés.

A faelgázosító kazán ára magasabb, mint a hagyományos kazáné, ami azonban a kevesebb tüzelőanyag felhasználásnak köszönhetően olcsóbb üzemeltetést eredményez. Hatékonysága folytán a faelgázosító kazánnal folytatott hőtermelés a leginkább versenyképes például a földgáztüzeléshez képest, azonban ezt a versenyhelyzetet sok egyedi adottság (leginkább a helyben vagy közelben rendelkezésre álló vagy beszerezhető fa mennyisége és minősége) befolyásolja. A faelgázosító kazánok bármilyen fűtési rendszerhez társíthatók.

Összefoglalva, a faelgázosító kazánok hatékony, olcsó, jól szabályozható és ezáltal komfortos fűtést, hőtermelést biztosítanak.