Fatüzelés

Megéri a fapellet, faapríték, hasábfa tüzelése

Magyarországon immár hosszú ideje – a faapríték, a pellet, és a faelgázosítás során felhasznált hasábfa – a legolcsóbb fűtőanyag, ami a fatüzelési kazánok gyors megtérülését eredményezi. Különösen előnyös a fatüzelés ott, ahol, pl. településen kívül, nehézkesen lehet más tüzelőanyagokhoz hozzájutni, vagy ahol magától értetődő, pl. erdős területeken, faipari létesítmények közelében, hogy a faanyagok különféle formákban rendelkezésre állnak. Lényeges és nagyon kedvező adottság, ha a fa helyben vagy a közelben van, vagy rövid szállítással elérhető.

A száraz keményfa fűtőértéke 3,5-4 kWh/kg, azaz 1 m3 földgáz kiváltására körülbelül 3 kg fa szükséges. A megtakarítás minden egyes elhasznált köbméter földgáz esetében körülbelül 30-40 Ft. Amennyiben egy évben 3000 m3 földgázt váltanak ki egy faelgázosító kazánnal, akkor a megtakarítás 120 000,- Ft/év. Ha a beruházáshoz állami támogatást is sikerül igényelni, a fatüzelésű fűtési rendszer még kedvezőbb pénzügyi eredményeket teljesít. A megtérülés idejét nagyban befolyásolja, hogy milyen fűtési rendszert építünk ki, és milyen minőségű tűzifát használunk.

A korszerű és kiváló minőségű kazánok használatával maximális hőenergia nyerhető ki a fából, éppen ezért kevesebb fára van szükség, csökkenthető a fűtési kiadás összege és a környezet terhelése is kedvezőbb.

A Guntamatic kazánokkal, különösen intézményi vagy ipari céllal a szokásostól eltérő tüzelőanyagokkal is megvalósítható a hőenergia termelése, speciális beállítással többek között energiafű, szalmapellet, szőlővenyige is tüzelhető bennük.

A bútorgyártásra és építőipari célra nem használható fát kiváló hatékonyságú kazánokban célszerű eltüzelni

Biomasszakazánok összehasonlítása
Melyik Gumtamatic biomasszakazán felel meg legjobban az Ön számára az épületre és a hőtermelési célra tekintettel?

A pelletkazán alacsony hőmérsékletű fűtést biztosít maximális hatékonysággal, a legnagyobb modulációs vagyis teljesítményszabályozós képességgel, egyszerűen és intelligensen működik.

A faelgázosító kazán a legalacsonyabb károsanyag-kibocsátással működik magas hőmérsékleten. Kényelmes és könnyen használható ez a kazántípus.

A faaprítékkazán teljesen automatikus, a lépcsős rostély-technológia többféle tüzelőanyagot is megbízhatón kezel.

A Guntamatic ipari fatüzelésű kazánok igazán sokoldalúak és rugalmasak, mert tartozékoktól függően többféle fűtőanyag (pl. apríték, pellet, energiafű, stb.) elégetésére is alkalmasak és kaszkádrendszerben jelentős teljesítményigényt is kiszolgálnak.

Mindegyik Guntamatic kazántípusra igaz, hogy:  
– rendkívül szilárd, erős és megbízható a kiváló minőségű alkatrészeknek köszönhetően
– rendkívüli az energiahatékonysága és a alacsony a károsanyag-kibocsátása
– olcsó a telepítés és a hőtermelés
– alacsony a tisztítási igénye, ezért kényelmes
– alacsonyak a karbantartási és szervizköltségek
– innovatív és egyszerűen működő tüzelési technológiát foglalnak magukba.

Cégünk csak olyan típusú Guntamatic kazánokat forgalmaz, amelyek cégek, intézmények, ipari létesítmények számára alkalmasak, lakossági felhasználásra nem.